onsdag den 24. september 2008

Faglig stolthed

Hvad er korrekt og hvad er sandheden?
Hvor mange forsøg eller tests skal der til og hvordan skal de udføres?
Disse spørgsmål kan man let komme til at stille sig selv, især for øjeblikket hvor der går store bølger i Danmark angående sundhedsspørgsmålet.
For så kan man stille sig spørgsmålet: Skal man stole på det etablerede system, herunder sundhedsstyrelsen eller skal man stole på det alternative system?

Argumenterne fra det etablerede system angående det alternatives system, går ofte på de videnskabelige data, er forsøget foregået på en måde så det er sammenligneligt med det man finder i det etablerede videnskabelige system.
Argumenterne fra det alternative, går oftest på pengespørgsmålet, at det etablerede system er betalt af store firmaer.

Man har altså som udefra kommende to lejre, som står stejlt og knurrer af hinanden som to hunde og hvilken en skal man så stole på?

Som studerende indenfor det naturvidenskabelige område, kan jeg godt føle at mine mange timer med snuden i bøgerne bliver nedværdiget af nogle at disse selvudråbte helseguruer.
Er det virkelig 5 år på universitetet værd?
Når man igen og igen kan få lov til at forklare hvad e'et i e-numre står for, når man hører argumentet at man ikke vil indtage e-numre.
Når gennemprøvede forsøg latterliggøres, mens der tilsvarende trækkes viden frem skabt på hvad man har oplevet hos den nærmeste familie og dette udgør erfaringsgrundlaget til at afgøre om noget er godt eller skidt.

Dermed har jeg ikke sagt at der ikke findes brodne kar hos den etablerede videnskab, for det ser man desværre.
Det er gerne folk som er gode til at råbe op eller bruge rundsavene på albuerne.

Men sådanne typer finder man alle steder også inden for den alternative verden, for også her anerkender man begrebet: Cool cash - for man gør det sjældent for ens blå øjnes skyld.

Disse få højtråbende, rammer de mange forskere som er dedikeret til deres forskning og finder nogle guldkorn som er brugbare for mennesker, såvel som dyr.
Forskning som umiddelbart ser ud til at kunne udrette noget stort, men som ikke kommer ud i systemet fordi guldkornet enten er for dyrt at producere i forhold til modtagergruppen, eller forsat er for usikkert at udsætte en patient for oven i prisen.

Mange mennesker tænker ikke over at forskning tager tid, det kan faktisk tage meget lang tid inden et emne er undersøgt til bunds, fordi man ønsker at have en vis sikkerhed for at resultatet
er det "rigtige" inden man lukker resultatet ud til den brede offentlighed.

Så i øjeblikket føler jeg at min stolthed som naturvidenskabsstuderende, bliver dasket kraftigt til og latterliggjort af folk som måske ikke har den store faglige baggrundsviden om hvordan kemi og biologi hænger sammen.

Dermed ikke sagt at jeg ikke anerkender at den alternative version kan have nogle pointer og guldkorn ind imellem, ting som muligvis er gavnligt for bestemte grupper.
Men at en bestemt metode skulle være en universal løsning og tingen gælder for alle, der har jeg min skepsis, idet min nysgerrighed byder mig, at jeg vil vide hvordan og hvorledes man er kommet frem til den pågældende konklusion og sammenholde denne konklusion med et tilsvarede forsøg fra den etablerede videnskab.

Så er vi fremme ved den vigtige pointe, nemlig kildekritik!
Det er hvad det hele drejer sig om.

mandag den 22. september 2008

Shop når det passer dig.

Internettet åbner op for shoppingmulighederne, bare man har et visakort i pungen.

Internettet giver shoppinglystne mennesker muligheden for at købe ting, som man ikke rigtigt finder i danske butikker.

Nogle er mere modige end andre, nogle kan fint klare sig med H&M, Ellos og Smartgirl, tre internetbutikker på dansk.

Vover man sig så udover de danske grænser, så er der en stor verden derude af internetbutikker, med ting men ikke lige finder i lille Danmark.

Efter kyndig vejledning fra et større forum på dansk, så har jeg selv vovet pelsen to steder på nettet.
Amerikanske Threadless og Engelske Bravissimo.

Threadless er et helt igennem fedt site, med T-shirts med prints for en hver smag til både herrer, damer og børn.
Det fede ved Threadless er at man ikke lige ser sin t-shirt på alle og enhver, fordi det ikke bare lige kan hives ned af en hylde i en butik i det lokale shoppingcenter.
Ulempen ved dette sted er så landet hvor det hører hjemme, for sitet er amerikansk og dermed har man en risiko for told hvis man bestiller for mere end hvad toldgrænsen tillader, og det er ikke meget.
Så her skal man kigge på prisen og så lige lægge dansk moms og told oven i og ikke at forglemme postDanmarks toldgebyr på 150kr! Mon det er hvad man kan kalde en gebyrgrib?

Jeg har handlet en enkelt gang hos Threadless, for at prøve det af.
Men det er ikke sidste gang - jeg må hellere smide et link til de nysgerrige:
Threadless

Det andet ikke danske site jeg vil anmelde er bravissimo, hvilket er ikke mindre en himmeriget for kvinder med barm, større end hvad H&M kan tilbyde, hvilket vil sige D-plus.
Udvalget er stort også i de store skålstørrelser - helt op til K-skål i visse modeller og små omkredse dvs. 60 og 65cm, størrelser man ellers kan kigge meget langt efter i Danmark.
Man finder her modeller som er langt fra brynje og mormormodeller, selvom disse typer også er at finde her.

Bravissimo er engelsk og dermed indenfor EU og man skal derfor ikke bekymre sig for told og andre spændende ting.
Det eneste minus ved Bravissimo er at man skal kende sin størrelse i de forskellelige mærker samt vide hvilke udformninger som passer en, da bryster er forskellige - det er nærmest en videnskab for sig.

Bravissimo er også en fryd at få leveret i postkassen, da undertøjet er pakket lige så fint ind i silkepapir, som købte man tøjet i en dansk butik.
Det er et klart plus, det giver en helt anden oplevelse end at modtage tøj fra H&M, hvor tingene er pakket i plastikposer.
Så Bravissimo har min klare anbefaling, prismæssigt ligger det på niveau med prisen i en dansk butik, når portoen medregnes.
Men det er en biting, når udvalget er så meget større.
Selvfølgelig skal der også et lille link til denne biks:
Bravissimo

Selvom jeg er mest fan af shoppingture hvor gågaden/Strøget/shoppingcentret støves igennem, hvor man ender med at have ømme hænder af at slæbe på poser eller tomhændet, men fyldt med idéer til hvad man har hjemme kan bruges til, så er nettet genialt til de ting som man ikke lige kan finde på en strøgtur, men som lige er den ting man mangler i klædeskabet.

søndag den 21. september 2008

En lille blå blomst


I flere år har jeg haft en lille hæklet firkant liggende.
En firkant jeg selv har hæklet, men som jeg ikke har anet hvad jeg skulle gøre med.
Indtil en lørdag aften under tomb raider.
Hvor firkanten blev foldet til en blomst.
Denne blomst monterede jeg på en brochenål og så slog jeg dermed to fluer med et smæk. For jeg manglede en broche til mine tørklæder og jeg fik brugt denne lille tilsyneladende ubrugelige firkant.
Det er jo nærmest et lille eventyr af HC Andersensk karakter.

torsdag den 11. september 2008

Det frygtede speciale

Specialet har en eller ande sær aura omkring sig, for det er det sidste skridt mod døren til virkeligheden.
Det skal helst være interessant nok til at man kan bruge et semester på det, eller for mit vedkommende to semestre på det.

Har siden slutningen af maj haft en idé om i hvilken retning det skulle være, og ikke mindst hvorhenne i landet.
Men har hele sommeren gået og vaklet mellem to emneområder, som jeg fandt spændende.
Områder, som i den grad har en betydning ud af til mod det omgivende samfund og ikke blot navlepilleri.

Jeg har brugt meget tid på at tale for og imod de to emner, for det er et vigtigt valg at tage, især med tanken om at det skulle kunne holde min interesse i et helt år.

Da jeg fornylig hørte at min veninde skulle til at ordne de sidste forberedelser på hendes speciale, såsom kontraktunderskrivelsen.
Så var det nok på høje tide at jeg også fik gjort noget ved tingene.

Så idag fik jeg sendt en mail afsted mod potentiel specialevejleder, hvor jeg forhørte om de forsat var interesseret i at have mig som specialestuderende.
Svaret var heldigvis ja og efterfulgt af et: "Hvornår kan du starte?".
Noget tyder på at specialestuderende ikke hænger på træerne indenfor dette område.

Så nu har jeg sendt en mulig startperiode tilbage, det er jo rent faktisk første skridt på vej til et speciale og en specialekontrakt.

Hvilken sommerfuglefarm fik jeg ikke lige der i min mave - følelsen af det ukendte.

Dette er kun begyndelsen på en bureaukratisk proces for mit vedkommende, inden specialet og så er det samtidigt et skridt på vej ud i virkelighedens verden.

mandag den 8. september 2008

Morgensang

Nogle sange kan forbindes til bestemte begivenheder, denne her lagde jeg første gang mærke til, da en veninde og jeg læste til en af de mange kemieksamener.
Så selvom de fleste nok husker den fra Shrek, så minder denne mig om kemieksamenslæsning - tror endda det var til eksamen i atmosfærekemi.

Smash Mouth - All stars

søndag den 7. september 2008

Reflektion

Indrømmet jeg er så meget amatør man kan blive med et kamera, sagt på en anden måde; Sandsynligheden for at billedet enten er rystet, sløret eller bare grumset er temmelig stor.
Men så en sjælden gang sker det at kameraet laver noget magi og fanger noget, som jeg synes er helt fantastisk.
Dette er så et af disse øjeblikke der er på dette billede.

Rovdyret og jeg står på hver sin side af vinduet og med et vindue med en lille hældning og med rette reflektion af lyset på ruden, her kunne der så skrives en masse fysik om lys, reflektion og andet godt, men det ville kræve at jeg skulle finde nogle gamle studiebøger frem, så det gør jeg ikke.
Tilgengæld kan jeg ikke lade være med at blive fascineret af glas, ved at tænke på den kemi der ligger bag.
Lidt imponerende at der findes en struktur/bindinger som giver en effekt for det menneskelige øje, så vi kan se igennem det.
Her kunne der skrives lidt om bølgelængder og hvordan de forskellige farver har deres område på en bølgelængdeskala.

Et måltid til Studenten

De færreste kan leve uden mad, dette gælder også studerende.
Som studerende i en bolig med begrænsede køkkenfaciliteter, kræver det ofte koordinering i tilberedningen af måltiderne og selvom man kun skal lave mad til en, kan opvasken let blive stor som Mount Everest.

Der findes en løsning på en kæmpe opvask og mad som passer sig selv under tilberedelsen.

Løsningen hedder pølsepakker, hvor der ikke skal bruges ret meget mere end to knive og to spækbrædder, en til grønt og en til kødet.
I den oprindelige udgave består pakken af røget medister, katofler, porrer samt krydderier.
Men det er en af de retter som kan varieres i det uendelige, så længe man blot beholder kartofler som en grundsten.

I denne variant er der brugt: Party pølser, forårsløg, søde kartofler og tomater udover de obligatoriske almindelige kartofler.

Først skæres pølserne ud, brug 2 pølser pr portion og disse lægges i bunden af et stykke sølvpapir.



Oven på pølserne lægges kartoflerne, her er der brugt 4 mindre kartofler og 2 mellemstørrelse søde kartofler.
De almindelige kartofler lægges på først og ovenpå lægges de søde kartofler (eller gulerødder hvis man ønsker det).
Tilsidst lægges porrerne på, i dette tilfælde forårsløg og andet grønt.
Her er det små tomater, men det kunne også være peberfrugt.
Tilsidst drysses der krydderi over eks. basilikum og/eller timerian og/eller oregano samt peber og flydende magarine eller olie.
Der skal ikke salt på før serveringen.
Pakken lukkes godt sammen, så dampen ikke slipper ud og pakkes sættes i oven ved 200 grader i 50-60 minutter alt efter hvor tykke skiver grøntsagerne er i.

Her skulle så have været et billede af pakken på tallerkenen, men undertegnede var alt for sulten til at huske at få et billede.
Men det ligner billedet ovenover bare i varm tilstand.
Det bedste for den studerende ved dette er prisen på dette måltid.
En hurtig hovedregning giver max 20kroner, det som trækker prisen op er de søde kartofler, som bekendt koster en krig for en lille bakke.
Jeg kunne forestille mig at kyllingebryst i mindre bidder kunne være godt i sådan en pakke og skulle man lave det til flere personer, så kan det også laves i en form, blot skal man være opmærksom på at en porcelænsform kan forlænge tiden i ovnen.
Når det laves i en form lægges der et låg over af sølvpapir over.

onsdag den 3. september 2008

Tasker tasker tasker

Hvis der er noget jeg har svaghed for udover chokolade, så er det tasker.
Min samling af tasker er ikke lille, selvom der nok skal findes flere som har flere end mig.

Men der findes ikke noget bedre end en taske, som kan live humøret op på en ellers kedelig dag.

Tasker har også den fordel at de er forholdsvis lette at fremstille selv og i butiksvarianterne findes der mange forskellige former, farver og materialer.

Har mange forskellige tasker i mit skab, der er noget til enhver anledning og påklædning.

Nu har jeg så fået øjnene på denne her fra Monsoon Acessorize, kunne være godt hvis de har den eller noget som ligner meget i Magasin, så den enten kan slåes ud af hovedet igen, eller få skrabet nogle moneter sammen, så den kan komme med mig hjem.




accessorize
Nogle har deres "ting" med sko, andre med tørklæder og jeg har det så med tasker.

Jeg er dog ikke så glad for alt for dyre tasker, da det er lykkes mig at ødelægge flere tasker ved uheld, såsom tomatsauce fra madpakken eller håndtasken som døde under en barstol.

Jeg har dog ingen ønsker om flere tusind kroners tasker, ville ikke turde bruge dem, netop grundet min klodsethed.

mandag den 1. september 2008

Tilbage på skolebænken

Nu hvor det er 1. september så ville følgende video være passende.

Summernights med det lille twist, at video er lavet med legoklodser.



Der er et eller andet over første skoledag, lidt en spænding over hvordan mon det vil gå, er det nogle spændende fag man skal følge.
Ikke mindst hvor mange penge skal der smides i studenterboghandlen!
Har endnu ikke regnet på det sidste, så forventer at det er dyrt.