søndag den 22. juni 2008

Studenterne springer ud - hvad nu?

Nu kommer tiden hvor gaderne igen bliver fyldt med glade studenter, som efter at have svedt over bøgerne endelig er der til hvor de kan sætte beviset for 3 års skolegang på hovedet (eller 2 år, hvis man har været forbi HF eller et studenterkursus).





Det er mere eller mindre her det går op for en at man nu er voksen, sådan rigtig voksen.
For hvad skal man så nu hvor man er blevet voksen.

* Passer ens snit med ens drømme?
* Skal man tage et sabatår eller skal man begynde direkte?

* Hvor skal man læse og hvad skal man bo i?



Det er nogle store spørgsmål og nogle store valg man skal træffe.

Det er så lidt indgangsvinkelen til dette indlæg, hvad skal man så vælge?

Nu er mit udgangspunkt naturvidenskaben, det er her jeg er havnet og der er en forskel på hvilket universitet man vælger.
RUC har som med resten af deres uddannelser en basisuddannelse og bygger på at man bliver to-faglig.

På SDU har man også et basisforløb, som kaldes noget så smart som scienceår, det er her man får alle basisfagene, hvilket er nyttigt for de fleste, måske lige pånær de som vælger en kombination af fagene fysik, matematik og datalogi.
På SDU findes der uddannelser som er født som to-faglige, men muligheden for at blive et-faglig er også en mulighed indenfor nogle områder.

Fordelen ved basisår er at man kan udsætte sig endelige valg af studieretning lidt og skulle man skifte retning, så skal man ikke starte helt forfra og igennem den store studienævnsmølle.
Ulempen ved basisår er så det samme, man skal igennem en masse basisfag, som måske ikke lige er områder man brænder for.

AU og KU er modsat RUC og SDU fagspecifikke fra start af, ment på den måde at starter man på kemi, så kan man ikke direkte hoppe over på biologi hvis man får den lyst.
Man er lidt mere låst, men det har den fordel at starte fagspecifikt at man kan få lov til at nørde sit område forholdsvis hurtigt.

Så hvilket universitet man vælger er lidt et temperaments spørgsmål, det kan klart anbefales at undersøge universiteternes hjemmesider, og se hvad de skriver om eksempelvis kemi de forskellige steder.

Et andet punkt der også spiller ind på studievalget er stedet, især hvis uddannelsen udbydes flere steder og man kan komme ind flere steder.
Skal man vælge Odense, Århus eller hovedstadsområdet, hvilket kan dække både RUC og KU.

Jeg er klar over at AAU og DTU ikke er nævnt, men deres kemi har mere karakter over i ingeniørvidenskaben og derfor var det ikke blandt mine overvejelser.

Så er der boligsituationen, men det er en anden historie.


Men først et tillykke til studenterne, nyd den kommende uge og nyd sommeren, alvoren skal tids nok komme.

Huerne på billedet er fra AJ. Eriksen
http://www.ajeriksen.dk/Default.asp?Id=960


Ingen kommentarer: