mandag den 7. juli 2008

Troldmænd, magikere og alkymister.

Hvis jeg husker rigtigt, så var de første kemikere kendt under betegnelsen alkymister. Disse alkymister forsøgte at fremstille guld på foranledning af den adelige de var under. Alkymister er sådan nogle lettere mystiske personer, kunne meget vel tænkes at de er forfædrene til de mystiske troldmænd.


Hvorfor så denne lille indledning?
Jo, de fleste har oplevet Harry Potters univers, enten via bøgerne eller filmene. Men har man tænkt over den kobling der er til naturvidenskaben fra dette univers af? For den er stor. For når de går i kælderen hos Snape - så er det en tur i kemilokalet, en time hos Hagrid om magiske dyr er en biologitime og det samme gælder en time i drivhuset hos professor Sprout.


Magien de oplever i Snapes klasseværelse, hvor tingene skifter farve, lugt osv. under bestemte betingelser, det er ikke fri fantasi.
Enhver som har været forbi et kemilaboratorium (gymnasiet og opefter), har oplevet at dryppe en ting den i et glas af en art og set hvordan der sker en reaktion, enten ved et farveskift eller en krystallisering eller noget tredje.

Jo, der er en del naturvidenskab over Harry Potters univers.

Nu er jeg en af dem som har slugt bøgerne, de første fem på dansk og grundet utålmodighed blev de sidste to i serien læst på engelsk - hvilket gav mig en undskyldning for at skulle have hele serien på engelsk.

Selvfølgelig vil jeg også være at finde i biografen til vinter når "Harry Potter and the half blood prince" rammer biograferne.

Ingen kommentarer: