onsdag den 30. juli 2008

Et system i forklædning

Threadless har adskellige geniale prints, et af dem hedder "Tasty table" og den lidt skarpsindige kan se at det er bygget op som det periodiske system - på engelsk: Periodic table.

Det periodiske system er faktisk ganske interessant, skrev IT-opgave om manden bag, ham som var den første til at postulere at der rent faktisk er et system i tingene og det ikke blot er tilfældighedernes spil.
Russeren Dimitrij Ivanovich Mendelejev (1834-1907).
Han opstillede de allerede kendte grundstoffer i et system, som dog så lidt anderledes ud end det vi kender i dag, han havde sågar lavet plads til uopdagede grundstoffer, da han mente at de måtte være der, grundet opbygningen af grundstofferne.
Han havde endda beregnet sig frem til de ukendte grundstoffers densitet, udfra de oplysninger han allerede kendte.



Manden var i grunden ganske sej, men blev først sent anerkendt for sit arbejde - men sådan var vilkårene for mange forskere før i tiden og muligvis er det forsat sådan.

Men printet "Tasty table" er fedt, det har skiftet de normale grundstoffer ud med mad og drikke.
Lidt syret kan man passende sige.

Så har man en lettere forkærlighed for det periodiske system, så er denne her vel nærmest et must.

Når vi er ved emnet, så er det lidt vildt at tænke på hvor mange informationer man kan hive ud af det periodiske system og lidt vildt at tænke på, hvor mange kurser man slæbes igennem for at kunne forstå dette system.
Lige fra basisviden om hvilken vej systemet læses til at forstå hvordan undergruppen er organiseret.
Dog har jeg ikke haft undervisning i Lanthioniderne, så det er forsat et mysterium for mig.
Men utroligt at vi på 3.semester havde et kursus hvor det periodiske system blev lært i hovedet, så man kunne det udenad.
Indrømmet, det periodiske system finder jeg ekstremt fascinerende og gad også godt eje et kæmpe stort til at pryde min væg.

Ingen kommentarer: