tirsdag den 28. oktober 2008

Så tab dig dog! (del 1)

Medierne

Tirsdag aften står tilsyneladende i sundhedens tegn, da både DR og Tv2 sender hver deres sundhedsprogram, med noget der minder om en times mellemrum.
Først "Ha' det godt" 19.30 på DR1 og så "Praxis" 20.50 på Tv2.

Det får tanker i gang hos mig, for hvad er der lige ved begrebet sundhed, at der skal laves tv-udsendelser om det hvor alle mulige ting, som kan stoppes i kassen med mærket "sundhed" skal undersøges.
I det ene program undersøges motionsformer, og hvor meget man forbrænder ved det og så sidder der en læge i et tv-studie bygget op som var man i et lægehus.
Hvor doktormanden svarer på seernes mulige og umulige spørgsmål.
Ud over dette følger de så en gruppe mennesker, som har lidt for meget indbygget badering og deres forsøg på at tabe sig.

Det andet program griber sundheden an på en anden måde, de har grebet fat om en kur/livstilsændring, afhængig af hvad øjnene ser, hvor en ganske almindelig dansk familie gennemlever denne kur/livstilsændring.
Herudover tager de fat om andre aspekter af begrebet sundhed.

Light
Det er så ikke det eneste sundhed vi kan støde ind i, der er også alle de forskellige kure/livstilsændringsprogrammer.
De fleste som har kæmpet/kæmper med vægten har stiftet bekendtskab med: suppekurer, frugtkurer, nupokurer, Lene Hanson, Atkins, 10 år yngre på 10 uger, kernesund, DDV, WW og ugebladskurerne.
Uden nødvendigvis at have afprøvet samtlige metoder, men man har sikkert hørt om de fleste.

Noget der så er lidt morsomt, det er alle disse light/diet produkter, som fylder mere og mere på hylderne i supermarkederne, jeg kan huske en gang i 90'erne, hvor det var lettere at komme uden om lightvarianterne af læskedrikkene end dem med rigtigt sukker.
I dag er det nærmest omvendt, faktisk kan man sågar finde juice på hylderne som indeholder kunstigt sødemiddel.
Light er blevet markedsført på deres lavere kalorieindhold og oftest fremhævet med sukker eller fedtreduceret, bare for at pointen er skåret helt ud i pap.
DDV som er en af de kurer, som fremhæver sig selv som værende en livstilsændring og ikke en kur, bruger hulens masse krudt på lightprodukter og opskrifter med sjove sammensætninger.
Det samme kan der siges om WW, her bliver lightprodukterne ikke direkte fremhævet, men det ligger som en undertone at du kan spise mere, hvis du skifter X ud med Y.
Har selv været forbi WW, så jeg ved hvad jeg taler om.
DDV og WW er lige så meget en kur som almindelige kure, idet ting får stemplet "forbudt", måske ikke direkte, men igen temmelig tydeligt mellem linjerne.
Samme opfattelse har jeg også fået af Kernesundprincippet, ud fra hvad jeg har kunne læse om det - også fra konceptets hjemmeside.

Nu har jeg base i det naturvidenskabelige og har der lært at være skeptisk og ikke bare gå ud fra at når man sætter A og B sammen, så giver det uden at blinke C.
Jeg tilhører dem som er yderst skeptisk overfor lightprodukter, vend sådan en bøtte med friskost light om, det er lige til et kemilab.
For man er nødt til at hælde en hulens masse sjov kemi i, for at osten får samme cremede konsistens som sin storebror friskosten.
Sammenlign en A-38 på letmælk med sødmælks udgaven, der er konsistensforskel.
Hvad med på slikfronten hvor man laver sukkerreduceret slik, ved at tilsætte sukkeralkoholer i den maksimale mængde som man kan, for at konsistensen ikke afviger for meget for den rene sukkervariant.

Vi vil gerne spise større mængder af tingene og det kan vi tillade os med light.

Samfundets interesse
Hvilket leder mig hen til næste led i kæden.
En klassiker indenfor dette her sundhedshalløj, er ordlyden: "Jamen, hvorfor taber du dig ikke bare".
Den behøver som sådan ikke at blive sagt højt, men nogle gange kan et elevatorblik være rigeligt.
Rigtig sjovt er det i supermarkedet, hvor de færreste vel kan sige sig fri for at have skævet lidt til personerne foran hvad deres vogn/kurv gemmer og så hvordan deres udseende er.
Lidt med tanke på elevatorblikket, en tyk med kurven fuld af slik, coca cola og chips kontra en slank person med kurven fuld af gulerødder, agurk, fromage frais og diet coke.

For pokker, de fleste med indbygget badering har prøvet at få elevatorblikket når de har stået der med en kæmpe is i hånden og det er en af de mest ubehagelige fornemmelser.
Vi ved godt at vi har en volumen, som lægger over glittermagasinernes billeder, det behøver andre ikke fortælle os med et elevatorblik.

Hele sundhedhysteriet er også nået op til de højder, hvor man vil bekæmpe alle disse stakler som vejer lidt mere end, de egentligt burde.
Der diskuteres hvordan man kan gøre det, hvordan hjælper man disse stakler.
Det henleder mine tanker på hvordan man bekæmper andre problemer/ udfordringer i samfundet.
Man taler om at differentiere momsen på fødevarer, så alt ikke har samme moms som i dag.
Således at de "sunde" ting på den måde bliver billigere end de "usunde", det er helt bevidst med citationstegn.
For inden man regulerer (politikernes yndlings værktøj), så skal man bare lige definere hvad der er sundt og hvad der er usundt.
Den lader vi lige stå i luften et øjeblik.
For er agurk mere sundt end coca cola? Bare det som eksempel.
Jeg vil ikke komme med min mening direkte, jeg kan blot give et hint: Fejlernæring.

For indlæggets overskuelighed, deles den i to afdelinger.
Denne har været den mere overordnede, del to er den mere navlebeskuende.

2 kommentarer:

The Chemist sagde ...

Hej Sasha. Super indlæg, er helt enig. Kan ikke holde ud når politikere tror de ved hvor meget vi skal spise, drikke og ryge. Love Ya

Sacha sagde ...

Just præcis.