onsdag den 10. december 2008

10 december: And the Nobelprize goes to...

I dag er det Alfred Nobels dødsdag og lidt bizart så fejres dette hvert år med uddelingen af forskellige priser i hans navn.




Den mest kendte Nobelpris er fredsprisen, men der uddeles også priser indenfor kemi, fysik, økonomi, medicin/fysiologi og litteratur.

Nobel var svensker og alle priserne, undtagen fredsprisen uddeles i Stockholm, fredsprisen uddeles i Oslo, da man i sin tid besluttede sig for at komiteen som skulle står for udvælgelsen af kandidater til fredsprisen, skulle være nedsat af normændene.

Hvem var ham Nobel kunne man spørge? Svaret er rimelig simpelt da han var manden bag nitroglycerinen, han gjorde en god opdagelse der.
For hvem kan forstille sig amerikanske cowboyfilm uden nitroglycerin?
Så kom også svaret på hvor han oprettede sin virksomhed - nemlig i Amerika.

Der er flere danskere imellem prismodtagerne i Nobels navn, den seneste modtager af en pris, var i 2007 hvor kemiker Ole John Nielsen fra Københavns Universitet fik Nobels fredspris sammen med FN’s klimapanel og tidl. Amerikansk vicepræsident Al Gore.

Et af dette års Nobelpriser er værd at nævne modtageren på, da hans er manden som opdagede human papilloma virus, som er den som kan giver livmoderhalskræft hos kvinder.
Hvilket er en virus man er begyndt at tilbyde piger som forebyggelse for at modtage denne virus, da virussen er sexuelt overført.

Opdagerens navn er Harald zur Hausen, førdt i 1936 og er forsker ved: German Cancer Research Centre Heidelberg, Germany.
Han tildeles kun halvdelen af prisen i medicin, da den anden halvdel uddeles til to franske forskere, som har gjort en anden opdagelse.

Nu er forskere ikke et synonym med mænd og der har også været kvindelige Nobelprismodtagere indenfor kemi.
Den første modtager er Marie Curie tilbage i 1911 for opdagelsen af Radium og Polonium, det var første pris i kemi.
Allerede i 1903 vandt hun prisen i fysik sammen med to andre.

En pæn del af de Nobelprismodtagere i de tidlige år er uddødeliggjorte, da de har lagt navn til ting i kemiens verden.
Nævner i flæng Fischerprojektion, Grignardreagenser, Ostwalds fortyndingslov, Nernst's ligning.
Ligeledes findes der sådanne personer indenfor modtagerne af prisen indenfor fysik:
Röntgen, Rayleigh, van der Waals, Einstein og så i 1922 Niels Bohr.

Link til prisens hjemmeside:
nobelprize.org

Ingen kommentarer: