søndag den 14. december 2008

Haps haps haps, nu skal vi ha’ snaps…


Alkohol.

I daglig tale så bruger vi ordet alkohol som var der kun en betydning af det ord.
Men reelt så er alkohol en betegnelse for gruppe af stoffer med en bestemt forbindelse, så alkohol er ikke bare alkohol.
Visse syrer udspringer af en alkohol, det er de syrer vi kender som carboxylsyrerne - hvor den mest kendte carboxylsyre er eddikesyre som man finder i ganske svage koncentrationer i sin husholdningseddike, hvilket iøvrigt er en ganske udemærket kalkfjerner især i meget var tilstand.
Det var et lille sidespring.

Back on track.
Træsprit er den simpleste alkohol man kan findes, den hedder på kemisprog ”methanol” og er den alkohol som normændene har et ry for at rode med i deres små hjemmebrænderier ude på de norske ødeområder og er den alkohol som kan give blindhed.
Den alkohol som vi i almindelighed forbinder med alkohol har det kemiske navn ”ethanol” og er en meget brugt alkohol, den bruges både til at drikke, men så sandelig også i vores kropsprodukter, nogle produkter sælges sågar mærket med ”0% alkohol” eller ”uden alkohol”, brillepudseservietter som man kan købe indeholder ethanol, i husholdningssammenhænge er ethanol - også kendt som husholdningssprit med et brækmiddel tilsat.
Husholdningssprit er ganske velegnet til pudsning af spejle og vinduer, således striberne undgåes.

Ethanol er desuden et meget brugt rengøringsmiddel i lab, inden kolber og andet udstyr vaskes op i vasken, så skylles det oftest af i ethanol et par gange og eventuelt også af i acetone.
Ethanol har også kælenavnet "ølhunden", fordi det ligner lidt en hund når man bygger det i sit molekylebyggesæt.
Ethanol, eller finsprit som det også kaldes findes kun i 96% og 98% koncentrationer og vil ikke kunne findes som 100%.
Hvilket skyldes vand, da ethanol har denne lille fine OH-gruppe (som gør det til ethanol) og således kan der meget let opstå nogle små vandmolekyler.
Har man været til en kemifest, så ved man at bowlen skal man passe på, da den er "smagt til" med finsprit og på tom mave slår det hårdt!

Hvis man nu har stoppet noget ethanolholdigt i sin mad, så er det væsenligt at vide at dette har et kogepunkt på 78,5 grader celcius.

Ingen kommentarer: