onsdag den 11. november 2009

Hvis man nu gør det mere tyktflydende...

I weekenden skete der noget slemt, en mand angreb en anden og våbenet var hverken knive eller skydevåben, men salmiakspiritus - sådan et kraftigt lugtende kemikalie, der findes i velassorterede supermarkeder.

Salmiakspritussen var blevet sprøjtet i øjnene, hvilket øjnene ikke var så pokkers godt for øjnene.

Øjenlægen opridsede hvad der skete når stoffet kom i kontakt med øjnene og det var der sådan set ikke noget galt ved, men så knækkede filmen da hun udtalte: "Hvis man nu gør det mere tyktflydende, så er det sværere at kaste med".

Det var så der jeg som kemiker tabte kæben og tænkte: "Det sagde hun bare ikke det der!"

For salmiakspiritus eller ammoniumhydroxid er en base, og sådan noget forsæber væv, så når væsken gøres mere tyktflydende, så betyder det at det bliver mere koncentreret (tænk sæbe i vand (tyndt) og sæbe i flasken (tykt)) og dermed bliver det endnu mere krads.
Så lægens udtalelse var sådan en uvidenhedsting, hvor hun frem for at komme med en eller anden forklaring, skulle have sagt at hun ikke havde noget forslag.

Gudskelov har ingen politikere udtalt sig omkring sagen, med hensyn til kemikaliet.

2 kommentarer:

Paulsen sagde ...

Det gør sig vel egentligt ikke gældende, hvis man fortykker væsken med marizenastivelse og vand :) Hvad med husblas?
Jeg finder det dog et grinagtigt morsomt forslag, bare forestillingen om hele situationen gentaget med et fast stof er grotesk.
Og hvad pokker hjælper det at gøre det tykkere? Folk kan tynde det op.. Det skal man vel anyway, hvis man skal bruge det andetsteds. Og koncentrationen er vel til rimelighed sat efter det generelle behov. Alternativt må man revurdere det og sætte koncentrationen ned til alm. køb.

Hvorfor spørger man i øvrigt i læge om det? Det burde mere være en kemiker.

Og hvorfor kommer der SÅ meget fokus på et enkeltstående tilfælde af dette her? I andre lande er det vist temmeligt brugt at enten brænde brude af eller ætse andre personer, som man er sure på -gerne en utro kvinde eller lignende.

scient.hybrid sagde ...

En fortykkelse med husblas tror jeg ikke kan lade sig gøre, det vil blive forsæbet.
Kemien vil også ændres ved den anden fortykningsmulighed.

Koncentrationen er sat rimeligt ned, til hvad der er behovet for den almindelige forbruger.
Kemikeren blander alligevel tingene til den koncentration h*n skal bruge.

Nej syre/baseangeb er ikke noget nyt begreb.
Men mediemæssigt ville det være en god historie, hvis en eller andet politiker greb historien, da der er flere aspekter ved den.